Kako da napravite memorandum za vašu advokatsku kancelariju

Nemojte zanemariti vrijednost tradicionalnog memoranduma advokatske firme u ovoj eri digitalnih medija i virtuelne komunikacije.

Profesionalni, prepoznatljivi, moderno napravljen memorandum koji se slaže sa dizajnom vaše vizit karte, web stranice, logo-a, itd, ojačat će prepoznatljivost vaše kancelarije i služiti kao pečat kvaliteta za svu odlaznu komunikaciju. On treba da pokaže potencijalnim klijentima da vaša advokatska kancelarija posjeduje sva znanja i vještine da vodite njihove slučajeve ali i da pruži sve bitne informacije o kancelariji.

S druge strane, loše napravljen i neprivlačan memorandum će umanjiti ozbiljnost i kvalitet poslanog dokumenta, naročito za advokate koji tek kreću sa radom i žele da ostave najbolji mogući prvi utisak na klijente i ostale. Zato ga je jako bitno uraditi dobro na samom početku.

Takođe, memorandum je jedna od stvari koju možete sami napraviti i izbaciti nepotrebne troškove u samom početku rada kancelarije (osim logotipa, to ostavite profesionalcima).

Dobra vijest je da postoje alati koji mogu dati rezultate profesionalnog kvaliteta bez potrebe za znanjem grafičkog dizajna. Najbolji dio je to što su besplatni.

Ovdje ćemo pokazati dva trenutno najbitnija alata koji će vam pomoći da se izdignete iznad konkurencije.

Šta vam je sve potrebno prije nego što krenete sa dizajnom

Prije nego što krenete sa dizajnom, morate imati spremno sledeće:

 • Logo – koji može biti sastavljen iz određenog grafičkog znaka i logotipa (stilski uobličen tekst). Kao što smo rekli, ako niste dizajner, njegovu izradu je bolje prepustiti profesionalcu.
 • Font – ako već imate font koji koristite u svojim dokumentima, ne tražite dalje. Ako još niste izabrali, birajte klasične tipove fontova.
 • Informacije o kancelariji – svi podaci koje želite prikazati na memorandumu. Postoje informacije koje su obavezne za memorandum, kao što su:
  • poslovno ime ili skraćeno poslovno ime;
  • sedište ili adresu za prijem pošte;
  • matični broj društva;
  • jedinstveni identifikacioni broj
   Ali je poželjno imati i sledeće informacije:
  • fiksni ili mobilni telefon/fax
  • e-mail adresu
  • adresu internet stranice

Alati za samostalnu izradu memoranduma

Alati koje predlažemo su besplatni i mogu vam pomoći da izradite profesionalne memorandume bez prethodnih tehničkih predznanja ili iskustva. Većina profesionalnih dizajnera takođe koristi ove alate:

Word

Osim što je najpopularniji program za obradu teksta, Word je i najbolja opcija za jednostavno pravljenje memoranduma.

Da bi napravili memorandum, potrebno je pokrenuti Word i napraviti prazan dokument. Potom kliknemo 2 puta pri samom vrhu praznog dokumenta da nam se otvore opcije za izmjenu zaglavlja. U suštini, unutar zaglavlja možemo da smjestimo sve podatke potrebne na memorandumu.

 • Ubacite logo tako što ćete kliknuti na Picture unutar Insert kartice ili menija.
 • Unesite ostale informacije sa jedne strane slike logo-a.
 • Izaberite font teksta tako što ćete označiti tekst i izabrati željeni font kao i za bilo koji tekst u Word dokumentu.

Zapamtite da je manje više, pa nemojte pretjerivati sa količinom slika, ikona i ostalih elemenata. Možda će vam trebati par pokušaja da budete zadovoljni. Word je moćan alat za obradu teksta ali mu nedostaje dosta mogućnosti kada su u pitanju grafički elementi i dizajn

Canva

Canva je odličan online alat za izradu grafičkih elemenata, videa, prezentacija, sadržaja za socijalne mreže itd. Kao i Word, prilično je jednostavna za korištenje.

Ono što Canva-u izdvaja od drugih alata je ogromna baza predefinisanih grafičkih elemenata. Ta biblioteka uključuje i šablone za memorandume.

Prvo što treba da uradite je da se registrujete na www.canva.com (možete se registrovati i preko vašeg Google Gmail, AppleID ili Facebook naloga). Postoje i besplatni i profesionalni plan a razlika je što profesionalni plan sadrži mnogo veću biblioteku elemenata. Nakon što se registrujete, u polje za pretragu unesite “law firms letterheads” or “law firms. i Canva će vam ponuditi veliki broj šablona za memorandume:

Izaberite onaj koji vam se sviđa i nakon otvaranja šablon je spreman za izmjene. Dodajte svoj logo preko Uploads dijela na lijevoj strani. Nakon dodavanja potrebnih informacija, možete skinuti dizajn na svoj računar u vidu slike ili PDF-a:

Korištenje memoranduma

Uvijek prije korištenja probajte da odštampate memorandum. Ako je logo iznad 300dpi, ne bi trebalo da bude problema sa kvalitetom.

Svaki sledeći put kad vam zatreba novi dokument, možete da otvorite memorandum i u njemu dodajete sadržaj.

Ako koristite Legalistik softver, možete da iskoristite taj šablon za automatsko generisanje dokumenata unutar aplikacije.

Related Posts